Germania și Polonia se străduiesc să-i păstreze pe refugiații ucraineni, pe fondul lipsei de forță de muncă din Europa

0
Publicat:

După adoptarea în Ucraina a unei noi legi privind mobilizarea , care ar trebui să intre în vigoare pe 18 mai, Polonia a promis că va ajuta Ucraina în repatrierea bărbaților care sunt supuși conscripției.

refugiati ucraineni

Pe lângă considerentele etice, această mișcare ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra economiei poloneze, întrucât mii de cetățeni ucraineni care trăiesc în țară ar putea fi forțați să-și părăsească locurile de muncă și să se alăture armatei, relatează Forbes .

În plus, există temeri tot mai mari că un număr semnificativ dintre ei vor încerca să părăsească Polonia pentru a evita recrutarea.

Din cei peste un milion de ucraineni care au venit în Polonia de la începutul invaziei ruse pe scară largă în februarie 2022, 371.000 sunt bărbați în vârstă de recrutare care sunt eligibili din punct de vedere legal pentru serviciul militar obligatoriu.

Ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamisz, a declarat anterior că Varșovia este pregătită să ajute autoritățile ucrainene să returneze oamenii , adăugând că „orice este posibil” în ceea ce privește mecanismele pe care le poate folosi Polonia.

Incertitudinea i-a făcut pe mulți ucraineni să se uite către alte zări.

Un ucrainean de 30 de ani din Varșovia, care a vorbit sub rezerva anonimatului, spune că situația îi poate obliga pe unii ucraineni să-și reconsidere reședința în Polonia, având în vedere că alte țări din regiune, inclusiv Estonia și Germania , au exclus repatrierea.

Cei care nu vor să fie recrutați vor căuta modalități de a evita cu orice preț să se întoarcă în Ucraina, chiar dacă aceasta înseamnă aderarea la economia gri sau mutarea cu familiile în altă țară. Polonia ar putea ajunge să-și piardă o parte din forța de muncă necesară ”, adaugă el.

Andrii Arkanyuk , specialist în legalizarea forței de muncă la agenția de ocupare a forței de muncă Contrain Group, spune că nu se așteaptă la o ieșire bruscă de ucraineni din Polonia, dar vede un interes sporit pentru mutarea în țări precum Germania sau Spania, precum și în afara UE.

Totodată, el notează că Kievul și Varșovia au semnat un acord privind simplificarea executării hotărârilor judecătorești în ambele țări, adică deciziile în lipsă pentru sustragerea mobilizării în Ucraina pot fi executate cu succes în Polonia.

Dacă acest lucru se întâmplă pe scară largă, ar putea exista o plecare în masă a cetățenilor ucraineni de vârstă militară din Polonia ”, a spus el.

Refugiații ucraineni au adus un aport de 0,7-1,1% din PIB-ul Poloniei în 2023, iar pe termen lung această cifră va crește la 0,9-1,35%

Un raport Deloitte pentru UNHCR, agenția ONU pentru refugiați, a constatat că refugiații ucraineni au reprezentat 0,7-1,1% din PIB-ul Poloniei în 2023, iar pe termen lung această cifră va crește la 0,9-1,35%.

Datorită creșterii masei salariale, a consumului mai ridicat și a afluxului de capital străin, veniturile statului polobez au crescut cu 10,1-13,7 miliarde de zloți (2,525-3,425 miliarde USD) în 2022 și cu 14,7-19,9 miliarde zloți (3,695 miliarde USD) (3,697 miliarde USD) în 2023, fapt ce a compensat în mod semnificativ cheltuielile guvernamentale pentru refugiați de 15 miliarde de zloți (3,75 miliarde de dolari) în 2022 și 5 miliarde de zloți (1,25 miliarde de dolari) în 2023, potrivit raportului.

Majoritatea ucraineanilor din Polonia sunt angajați în sectoare precum : servicii, transport și construcții, aproape jumătate dintre ei ocupând posturi sub calificările lor.

Mulți refugiați au ales și antreprenoriatul. Anul trecut, aproape 10% dintre noii antreprenori individuali din Polonia au fost ucraineni, iar cei mai mulți dintre aceștia erau în domeniul construcțiilor, informațiilor și comunicării și a altor servicii.

Pe lângă considerentele economice, declarația guvernului polonez a stârnit o dezbatere cu privire la etica deciziei.

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că Ucraina va trebui „să dea dovadă de inițiativă” în abordarea acestei probleme, întrucât este „ambiguu din punct de vedere etic” ca Polonia să repatrieze bărbații.

Deși, desigur, înțelegem că Ucraina are nevoie de apărătorii săi pentru a-și proteja Patria ”, a adăugat el.

Scholz spune că ucrainenii care muncesc în Germania pot rămâne în ţară

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat sâmbătă că ucrainenii cu permis de şedere care lucrează în Germania pot rămâne acolo, în timp ce Kievul încearcă să recruteze cetăţeni care locuiesc în străinătate pentru a lupta în război, informează Reuters.

Guvernul ucrainean a înăsprit regulile luna trecută, interzicând temporar bărbaţilor de vârstă militară să solicite paşapoarte în străinătate, pentru a face faţă unui deficit de trupe care să reziste atacurilor ruseşti pe teren.

"Situaţia juridică este de aşa natură încât dreptul de a rămâne aici nu este pus sub semnul întrebării", a declarat Olaf Scholz în cadrul unui eveniment difuzat pe internet de grupul de presă RND.

"A avea un loc de muncă duce la siguranţa reşedinţei", a spus el, adăugând că Germania doreşte să-i încurajeze pe ucrainenii aflaţi în ţară să muncească.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite